София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„От белия лист до големия екран“ започва фестивалът „CineLibri” 2016

На кино-литературното събитие ще присъства Фредерик Бегбеде

8 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Четири знаменитости, деветнадесет филма, седем града, сто прожекции...
Над 100 прожекции на 18 пълнометражни филма и един дългоочакван документален филм влизат в програмата на тазгодишното издание на фестивала, в това число десет национални и една световна премиера!
CineLibri 2016 привлича в София четирима специални гости – Иржи Менцел, Арнон Грюнберг, Фредерик Бегбеде и Катрин Бернщайн – знаменитости от световна величина с неоспорим авторитет и постижения в различни области на изкуството.
В рамките на официалната церемония по откриването днес, за пръв път ще бъде връчена почетната статуетка CineLibri - тази година тя отива при ексцентричния френски писател и кинорежисьор Фредерик Бегбеде. В зала 1 на Националния дворец на културата той ще представи най-новия си филм – „Идеалът”, екранизация на шеметния бестселър „Помощ, простете”. Събитието ще бъде увенчано с новаторския мултимедиен пърформанс “Humming”, с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е дело на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.
Наричат го сноб, позьор, денди, секссимвол, начетен, остроумен, язвителен, бесен купонджия и книгоман... Отъждествяват го с хапливите му герои Марк Мароние и Октав Паранго, но Бегбеде е автор и на спиращи дъха истории като „Уна&Селинджър” и „Един френски роман” (награда „Рьонодо”).

ИДЕАЛЪТ/THE IDEAL
За филма
Близо десет години след „99 франка” Октав Паранго се завръща на големия екран, но този път не носи чертите на Жан Дюжарден, а на Гаспар Пруст, когото познаваме от друг филм, режисиран от култовия френски писател – „Любовта трае три години”. Докато героят на Дюжарден громеше рекламния бизнес, героят на Пруст си има работа със света на модата и козметиката…
Сега Октав Паранго се впуска в хедхънтинг (лов на глави) в Москва, по-точно в лов на модели. Задачата му е възложена от циничните му приятели – руски олигарси. За целта Октав влиза в контакт с „Идеал”, водеща компания за козметика, която е разтърсена от гигантски медиен скандал.
„Помощ, простете“
За книгата
Октав, героят от „9,99 лв.“, е сменил професията си от рекламист в ловец на модели. Ловът се извършва в Русия, дивечът са най-големите руски красавици. Таргетът: трите милиарда жени, които искат да приличат на една и съща. Тирания на младостта? Диктатура на красотата? Да, но и за фон – Русия на безскрупулните олигарси, на нечистоплътните афери, на мнимата свобода. В приказната Москва, в храма „Христос Спасител“, Октав разказва на един православен отец за своята среща с четиринайсетгодишната Лена, негова първа и последна любов.
Роман-предизвикателство срещу морала, срещу религията и срещу каквото се сетите.