София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От днес: Имитиращите продукти на отделен щанд

Как палмовото масло вреди на здравето ни?

пропускане
5 годиниЗдраве 15 Боряна Райчева

Влизат в сила новите правила за продажба на имитиращи млечни продукти. От днес те ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и потребителите ще могат да ги намират на точно обозначени щандове. Забранява се употребата на думата „млечни“ в наименованието на имитациите.

Това бе наложено с наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приета от правителството на 19 юли 2018 година. От тогава до днес бе даде 6-месечен гратисен период, в който произведените вече имитиращи продукти, етикирани преди влизането в сила на новата наредба, се продаваха в търговската мрежа.

До 19 юли възможност за производство на двата вида продукти са имали 63 предприятия. Към настоящия момент имитиращи продукти ще произвеждат само 23 производителя.

Според новата наредба производителят е длъжен до името на продукта, на етикета, да пише „Имитиращ продукт“, както и ясно да обозначи съставките, които са използвани като частични или пълни заместители. Задължително се посочва и количеството на съставките от немлечен произход.

Най-разпространеният заместващ продукт първоначално е била палмовата мазнина, но с течение на времето започват да се използват и картофени и други нишестета.

Според екпертите палмовата мазнина е изключително пагубна за нашето здраве. Палмовото олио съдържа основно наситени транс мазнини, които тяло ни не може да обработи, а за да се разтопи напълно е нужна температура над 50 градуса, която човешкия организъм не достига.Нашето тяло не може да изхвърли тази отрова вследствие на което се затлачват и запушват артериите ни , което от своя страна води до инфаркти и инсулти. Разликата между маслото и маргарина, например, е точно в това, ако прекалим с маслото можем да спрем консумацията му,  да минем на плодове, зеленчуци и варива и организмът ни сам ще се пречисти, докато при  хидрогенизираната мазнина и палмовата (която дори и да е нерафинирана пак изисква по- висока температура на горене от тази на нашето тяло),  проблемът стои в това, че ние не можем да я изхвърлим, дори и да спрем да я консумираме, казват, че единствено чрез потене се отделя много малка част от нея, но недостатъчна за да се пречисти нашето тяло.