София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пускат в продажба електронните винетки

Те ще влязат в сила от 1 януари догодина

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От днес започва продажбата на новите електронни винетки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  Те ще влязат в сила от 1 януари догодина. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикерите.

Въвежда се нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лв. и е само за леките автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12:00 ч. в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа. Електронни винетки могат да бъдат закупени през сайта bgtoll.bg,  чрез мобилно приложение, от терминали за самообслужване, както и в обекти в търговската мрежа.

Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво.

Всички шофьори, които имат хартиени винетки, валидни след 1 януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена с електронна винетка не е задължителна, но е препоръчителна. Ако шофьорите  изберат да не заверяват електронно винетката си, то трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло.

Шофьорите, които управляват автомобилите си без винетки, ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. тол контрол. На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Размерът на компенсаторните такси в момента е качен за обществено обсъждане - за леки автомобили е 70 лв.; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв.

От 16 август 2019 г. се въвежда тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.