София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От екстремистката мрежа "Хакани" осъдиха атентата в Кабул

Броят на загиналите при атентата в Кабул е повече от 150 души

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Вторият в командването на талибаните и лидер на екстремистката мрежа "Хакани" отрече да са извършили смъртоносни нападения в Кабул и Западен Афганистан, съобщава АП.

В аудиосъобщение на говорител на талибаните Сираджудин Хакани осъди самоубийствената атака в Кабул на 31 май, при която загинаха най-малко 150 души и която беше последвана от няколко други самоубийствени атентата на погребение и до джамия в провинция Херат.

Афганистанските власти обвиниха мрежата "Хакани" за атаката в Кабул. Но Сираджудин Хакани твърди, че нито едно от трите нападения не е планирано от талибаните и че талибаните не планират атаки с проливане кръвта на невинни хора.

Никой не е поел отговорност за атаката, въпреки че медии съобщиха, че ДАЕШ ("Ислямска държава") стои зад нападението в Кабул.
Президентът на Афганистан Ашраф Гани потвърди, че броят на загиналите при атентата в Кабул е повече от 150 души. Това е най-смъртоносният атентат от 16 години насам. Повече от 300 души пострадаха.