София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От ГЕРБ чакат указа за Маринов до четвъртък

Според Цветан Цветанов президентът търсел конфронтация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

До Четвъртък е срокът, който от партия ГЕРБ дадоха на президента Радев да освободи с указ сегашния главен секретар на мВР Младен Маринов, който е предложен от коалиционния съвет за министър на вътрешните работи. Това стана ясно от изказване на председателя на  парламентарната група на  партията Цветан Цветанов  пред "Нова телевизия". Той уточни, че ако това не се случи в четвъртък в пленарна зала управляващите ще внесат за гласуване само другите две кандидатури за министри на регионалното развитие и на транспорта.
 
По думите на Цветанов в казуса с Младен Маринов процедурата, за която настоява президентът не се изисква по закон.
Цветанов изтъкна още, че според конституционалистите няма пречка да бъде гласувано предложението и за Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост. Въпреки това управляващите не искали да гласуването да мине в зала, преди да бъде издаден указа на Румен Радев.
 
Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ заяви още, че държанието на президента може да бъде тълкувано като пореден опит от негова страна за търсене на конфронтация с законодателната и изпълнителната власт в държавата.
 
Припомняме, че вчера Коалиционният съвет предложи на президента Радев да се срещне с лидерите на коалицията и да изложи пред тях мотивите си за отказа да подпише указа, но държавния отхвърли предложението.