София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От КНСБ искат 25 % увеличение на заплатите през 2018 година

От синдиката започват срещи с политическите партии, които участват в предизборната кампания

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

След оставката на кабинета „Борисов 2“ и предсрочното разпускане на 43-тото Народно събрание, от КНСБ настояват в следващите 4 години България да се стреми да постигне съотношение между минималната и средната работна заплата в размер не по-малко от 50%. Искането на синдиката е записано в Меморандума за социално-икономическото и обществено – политическото равитие на България.

От днес стартират срещите между КНСБ и политическите партии, които ще участват в предизборната кампания. Първи на срещата дойдоха от ГЕРБ. На срещата присъстваха председателя на КНСБ Пламен Димитров, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и някои министри в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов, Томислав Дончев, Теменужка Петкова , Николина Ангелокова, Зорница Русинова и Делян Добрев.

Според Пламен Димитров минималната работна заплата следва да се договаря ежегодно на национално равнище. Синдикатите настояват в бюджета за 2018 година да се предвиди увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с 25 %. Предвижда се още през идните 4 години да се постигне икономически ръст от 5 на 100 на БВП.

От КНСБ застават зад идеята да се възстанови прогресивното подоходно облагане, както и да се въведе семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството. В меморандума се предлага още въвеждане на данък „лукс“ по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, яхти, вили и други, както и данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 100.