София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От нова година - 100% прозрачност при цените на горивата

Борисов при Слави: за горивата, партиите, медиите и парламента

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„От нова година в касовата бележка от бензиностанцията ще се вижда цената на петрола и ставката на акциза, ДДС и печалбата на търговците. Това е 100% прозрачност. Аз повече няма какво да кажа, защото цените на горивата се регулират от други фактори, а не от правителството“, това каза в „Шоуто на Слави“ премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че цената на горивата зависят от това защо „Нефтохим“ е продаден на „Лукойл“ и допълни, че никой не може да задължи големи компании да зареждат от „Лукойл“. „Трябва да сме много внимателни, когато говорим за монопол на горивата, защото това означава да обвиним всички големи и световни компании. И аз искам цената на бензина да е по-ниска, но няма как да стане, защото България не добива петрол", заяви министър-председателят и допълни: „Господин Златев и "Лукойл" са на пазара много преди аз да се замисля да се занимавам с политика“. По думите му "при господин Костов, ако не ме лъже паметта, беше продадена рафинерията "Лукойл".

На въпрос защо не е присъствал в парламента при гласуването на новия вицепремиер, Борисов посочи, че много уважава Народното събрание като институция и винаги, когато е трябвало да отговори на въпрос е бил там, но вчера е имал редица важни среща, а кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер е можело да бъде представена от друг вицепремиер.

Премиерът Борисов коментира и закона на Пеевски за медиите. По думите му той е бил  подкрепен от всички парламентарни групи, защото осветлява собствениците на медии. „Аз знам, че Пеевски има три вестника. Всички останали са на други собственици. Ако някой на вас ви е оказал натиск, тук сте ме правили на маймуна, кукли, шаржове, кажете, ставам и излизам веднага. При едни други премиери ви завираха по мазетата. Нека някой да каже, че му е оказван натиск от правителството“, каза премиерът. По думите му свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а в България е точно обратното. „За мен всеки ден има карикатури и ужасни анализи. Някои откровено пишат лъжи, но това е демокрация всеки си пише. Ето, вие сте тук. Кажете, някой казвал ли ви е какво да пускате в шоуто?", попита министър-председателят Слави Трифонов.

Борисов отговори и на въпрос и за субсидиите на партиите. Според него, ако субсидиите са ниски, то олигархията ще има огромна власт над парламента. Защо да сме зависими от олигарсите, попита той, като обеща да предложи намаляване на субсидиите, без да е убеден, че това е полезна стъпка. „Ако премахнем напълно държавната субсидия, партиите веднага ще попаднат в ръцете на богати олигарси, в ръцете на бизнеса. Така ще станем зависими от олигарсите. Държавната субсидия е единствения начин партиите да имат своя свобода, да могат да организират семинари, да имат живот. Ние в ГЕРБ непрекъснато даряваме от тези пари. За мен пълното отказване от държавната субсидия е популистко искане“, обясни министър-председателят.

Отстъплението от въвеждането на електронното гласуване Бойко Борисов обясни с рисковете за киберсигурността, актуално не само у нас, но и в цяла Европа. "В Европа забраняват електронното гласуване. В Естония им пробиха картите за гласуване. В Германия Конституционния съд го забрани. Ние сме царе на хакерите и като дойдат избори ще се чудим какво да правим с резултатите. Виждате втора година в САЩ се водят дебати и разследване за намесата на Русия при избора на президента Доналд Тръмп. Тук имаме "фантастични" хакери. Тема номер едно в Европа е киберсигурноста. Милиарди отделя в момента Европа за своята киберсигурност", обяви премиерът.