София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От Нова година спират от движение колите, замърсяващи въздуха

КАТ започва проверки по улиците

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Столична община закупи седем газоанализатора. С тях ще се проверява кои коли отговарят на екостандартите и кои замърсяват въздуха. "Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „24 часа“.

От Нова година колите, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, а тези, които са по пътищата, ще бъдат спирани от движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Във връзка със замърсяването на въздуха в столицата, екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.