София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От „Пирогов“ не знаят нищо за безстопанственост

Чакат конкретните данни от проверката

6 годиниЗдраве 17 Боряна Райчева

След по-рано днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова постави  „Пирогов“ наред с още 6 други лечебни заведения, за които проверката до момента показва проявена безстопанственост, от болницата заявиха, че не знаят нищо по въпроса. Оттам обясниха още, че ще изчакат края на разследването, за да се запознаят с конкретните обвинения и доказателствата за тях.
 
 
От „Пирогов“ бяха категорични, че са в пълна готовност да съдействат на институциите, ако се наложи за изясняване на обстоятелствата.
След изнасянето на данните от прокуратурата, отношение по темата взе и здравният министър Кирил Ананиев, който беше категоричен, че няма опасност никое от посочените лечебни заведения да затвори врати, както и че не смята да сменя директори на болници. Що се отнася до „Порогов“, той обясни, че там мерки ще бъдат взети съвсем скоро.
 
 
„Ние ще влезем следващата седмица в „Пирогов“ с конкретен оздравителен план и той ще подобри в значителна степен финансовото му състояние- както ще оптимизира разходите, така ще оптимизира и структурите в болницата.“ 
 
 
По думите на Ананиев не е нормално там да има четири хирургии и четири ортопедии. Той определи това като ненужни структури, които следва да се оптимизират. 
 
 
От „Пирогов“ отказаха коментар по този въпрос и обясниха, че първо очакват плана да влезе в действие и едва тогава ще вземат отношение.