София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От СИ-ризата до вратовръзката

Новите бързо заприличват на старите

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Гледах тия дни гръцки вестници. Освен с 24-часовата стачка, която тресе Гърция, медиите се занимават с премиера Алексис Ципрас. Рисуват го с вратовръзка. Даже с повече от една.

Преди две години Гърция и Ципрас бяха централна европейска и световна тема. Ципрас и СИРИЗА влязоха не само в гръцката, но и в световната политика като взломаджии, хулигани, които ще взривят съществуващия ред и вестят нова ера.

Две години по-късно нищо революционно не е станало. Гърция изпадна от нюзфийда, но остана в Европейския съюз и в Еврозоната. Ципрас и останалите сиризисти станаха досущ като останалите европейски политици, по нищо не се различават от Папандреу и Мицотакис, туриха вратовръзки и се потупват по раменете с Меркел, Путин, Обама и с когото там трябва.

Сега светът малко се интересува от Гърция. Има Путин в Сирия, Брекзит, Тръмп, Матео Ренци, Бепе Грило и – разбира се, вечната Ангела Меркел и нейните бежанци.

Но Ципрас е показателен. За две години той напълно се конвенционализира, стана си стандартен западен политик. 

Искам да кажа. На някого Тръмп може да изглежда като надежда, понеже не прилича на досегашните. Бепо Грило също. Но бас държа, че ако напролет Грило спечели изборите в Италия, до вратовръзката ще му остане толкова, колкото трябваше и на Ципрас.

Светът трескаво търси повече справедливост, а отвращението от политиците, от, както им викаме в Европа, „системните партии“, е толкова голямо, че народът е готов да се гмурне в големите дълбини, та да извади нещо не толкова гнусно.

И се отваря път за „новите“.

Но новите стават като старите.

Красива илюзия. Видимост на промяна.

Това важи за политическите процеси в Европа, за политическите процеси в България, но и за глобалните отношения между държавите.

Путин например на мнозина се привижда като борец за нов световен ред и справедливост, но всъщност това, което иска, е просто да може да седне равноправно на масата на големите. Което не го прави по-лош от другите. Но не го прави и по-добър.

За България е същото.

Някакви агенти на промяната шестват по телевизора, обещават промяна, обещават правда. Но целта е като по-горе. Да турят вратовръзките.

От друга страна. Не подлежи на съмнение, че хората искат промяна.

Цялата мъчнотия е в това кой да я направи. И ако хората, обикновените хора, особено в България, не са склонни да отделят време и да упражняват постоянен натиск, промяната и у нас ще спре до вратовръзките.

Които, както и всичко останало, ще купим ние.