София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТ ДНЕС – три поредни дни протести пред Парламента

Неустойки за фирмите приватизатори – парите да отидат за инвалидите и за Странджа

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В три поредни дни от днес - 25, 26 и 27 юли 2018 г. от 08,30 до 21 часа, са обявени протести пред Парламента. Те са срещу лобистките поправки в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, приети на 17 юли 2018 г. от Народното събрание. Провеждането на протестите е съгласувано със Столична община, посочва неговият организатор Росен Миленов, кайто е бивш служител на ДАНС. Миленов е именно онзи служител, който потвърди през 2012 г. автентичността на записите на премиера Борисов за аферата "Мишо Бирата".

Според организатора, народните представители са се подиграли, цитирам „най-вулгарно със своите избиратели“ и „по безцеремонен начин са гласували в ущърб на цялото общество промени, с които се облагодетелстват с десетки милиони т. нар. Олигарси. Призивът на протеста е тези промени, наречени „престъпни“ да бъдат прегласувани и на парламента да бъде даден урок, че цялата власт произтича от суверена, подчертават организаторите.

Протестите бяха насрочени преди днешния ден, в който президентът наложи вето върху промените в закона, добили известност като „поправката Домусчиев“, и преди премиерът Борисов да поиска нов вариант на законовите текстове.

Недоволните припомнят, че само по приватизационната сделка за „ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ” ЕАД, според вицепремиера на Република Бъллгария г-н Валери Симеонов, собствениците трябва да платят 58 млн. лв. неустойки на държавата за неизпълнени клаузи, залегнали в договора за приватизацията на дружеството, сключен през 2008 г. Припомня се и приватизацията на „БУЛГАРТАБАК“, след която бяха принудително затворени цели фабрики, а на улицата останаха стотици квалифицирани служители, същевременно държавата е ощетена с милиарди левове.

Подготовката за протестите е съпътствана с призив да се развалят така наречените „сделки на прехода“ , парите да бъдат върнати в бюджета и да бъдат раздадени като помощи на хората в неравностойно положение, и за фермерите в Странджа, чиито животни бяха евтаназирани.