София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

На 13 януари 1915 година е прожектиран първият български филм „Българан е галант“

9 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Отбелязваме 100-годишнината на българското кино. На 13 януари 1915 година, в столичното кино „Модерен театър“ е прожектиран първият български игрален филм „Българан е галант“ на режисьора Васил Гендов. Филмът обаче не е запазен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на миналия век и от него са останали само 1-2 кадъра.
През 2005 година, по повод 90-годишнината на българското кино, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.
Отбелязването на юбилея на киното ще продължи през цялата година с различни прояви и инициативи. От вчера Българската народна банка пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета с вграден медальон „100 години българско кино“. Монетата се продава на касите на централната банка и е на стойност 66 лева.
Ще бъде открита и юбилейна експозиция „Сто години българско кино“, като изложбата ще представя различни кадри и моменти от сто легендарни български филма.
Българското игрално кино има хиляди късометражни и пълнометражни ленти и телевизионни сериали. Българските филми са получавали награди от едни от най-реномираните фестивали в Кан, Берлин и Венеция.
Киното ни не е завладяло световните екрани, но все пак си остава родното ни седмо изкуство в света.