София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме Деня на мигранта

През 2016 в Европа по море са пристигнали почти 303 хиляди бежанци

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Международният ден на мигрантите се отбелязва ежегодно на 18 декември. Датата на събитието има символично значение. На този през 90-а година резолюцията на Общото събрание на ООН № A / RES / 45/158 ратифицира Международната конвенция за защита на правата на всички работници-мигранти и членовете на техните семейства. След 7 години, Организацията на азиатските имигранти решава да отпразнува 18 декември като Международен ден за солидарност с имигрантите.
В търсене на "по-добър живот" гражданите решават да напуснат страната си и да влязат в редиците на работниците мигранти. На фона на нарастването на населението в развиващите се страни и намаляването му във вече развитите страни се наблюдава годишно увеличение в движението на хора от един регион в друг.
Международният ден на мигрантите се отбелязва в държавите-членки на ООН, междуправителствените и неправителствени организации, от хора, които мигрират към други страни в търсене на сигурност и бъдеще, както и от тези, които им помагат да намерят дом на ново място.
Всяка година мигрантите работници изпращат до 240 милиарда долара на семействата си, останали в родината им.
Всеки 35-ти жител на земята е мигрант.
Според статистиката, нови страни са станали дом на близо 232 милиона души. Мигрантите са 3% от общото население на Земята. През 2000 г. тази цифра е 175 милиона, а през 1990 г. - 154 милиона души.
Смята се, че първите мигранти са продавачи на кожи, които се появяват в Аляска през 1747 година.
В момента Европа е изправена пред най-сериозната мигрантска криза от Втората световна война насам, причинена главно от въоръжените конфликти и острите икономически проблеми в Близкия Изток и Северна Африка. В началото на октомври Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че през текущата година в Европа по море са пристигнали почти 303 хиляди бежанци, с повече от 3500 души са били убити или изчезнали при опит да пресекат Средиземно море.