София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа

Пред сградата на Президентството бе издигнато знамето на ЕС

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Държавният глава Румен Радев участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война. На събитието присъстваха български ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации. Той коментира, че че е пред Паметника на Незнайния войн, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма и подчерта, че във войната са участвали и много българи. Той пожела честит празник на всички българи и апелира – "нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има достойно място в Европа и нашето бъдеще е в Европа. Поклон пред всички загинали, каза още държавният глава. На шествието пред паметника се бяха събрали множество хора, които са наследници на хората участвали в тази битка. „ Днес е голям ден за всички, които помнят края на Втората световна война. Човек трябва да помни миналото, за да може да оцени настоящето и да има визия за бъдещето. Днес призоваваме за мир, любов и радост в сърцата“, коментира участник в шествието, наследник на участник във войната.

На днешната дата честваме и деня на Европа. Празникът е установен през 1985 след решение на лидерите на Европейския съюз. Датата е точно тази, защото именно на нея преди 64 години се случва нещо съдбоносно и определящо развитието на Стария континент. След Втората световна война Европа е изправена пред истинска катастрофа, всички държави са разрушени икономически и политически. Идва осъзнаването, че за да има развитие всяка една от тях, то трябва да стане на базата на подкрепа и взаимопомощ, а не на съперничество и войни. Достига се до разбирането, че за да тръгнат икономиките нагоре, за да се възстановят и развият, трябва да има обединяване на усилията между държавите, да се установят отношения на мир, споделяне на ресурси и свободна търговия. На тази дата френският външен министър Робер Шуман предлага създаването на Европейското обединение за въглища и стомана, което е праобразът на ЕС. В България празникът е въведен с правителствено постановление през 2005 година.  

Днес пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония бе издигнато знамето на ЕС.  Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра за българското председателство на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на външните работи Екатерина Захариева.  Денят е посветен на мира и обединението на европейските народи. За вечерта е предвидено светлинно шоу, което ще разказва за историята на Европа и България и ще бъде прожектирано на фасадата на Националната художествена галерия (бившия царски дворец).