София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ - БАБИНДЕН!

Бабинден е един от големите народни женски празници

9 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ или по-известен като Бабинден. Този ден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които в миналото са помагали на младите родилки, по време на раждане.
Обредността на този ден е посветена главно на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, "бабували" на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но през Възраждането е бил изключително почитан. На този ден преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с кърпата, която е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите, за да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!".
От 50-те години на миналия век този ден е обявен за ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.
Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но все пак продължава да се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. В много болници отбелязаха празника с т.нар. обред „поливане“.