София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме Международния ден за безопасен интернет

Отбелязва се в над 150 държави на всички континенти

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет. Вниманието е насочено към рисковете в онлайн пространството и необходимостта за развитие на дигитална грамотност. Оказва се, че голяма част от приложенията, които инсталираме на телефона си се възползват от нашите лични данни, защото доброволно им даваме достъп. Как да ограничим рисковете - съветите са на експерта по киберсигуност Борислав Сестримски.

Националният център за безопасен интернет награди 32-ма киберскаути. Те са ученици, които са помогнали на свои връстници да използват мрежата като избягват рисковете за своята сигурност. Младежи от Центъра обявиха и началото на националната кампания "Героят си ти", която цели да победи езика на омразата.

Денят за безопасен интернет се отбелязва всяка година във втория вторник на февруари. В него могат да се включват институции, училища, библиотеки, други организации, компании и отделни ентусиасти. Те организират различни инициативи с цел да се привлече вниманието към необходимостта да се осигури на децата и младите хора по-безопасна онлайн среда, така че те да могат да се възползват от възможностите, предоставяни от Световната мрежа без големи рискове.

Започнал като европейска инициатива, през последните години Денят за безопасен интернет се отбелязва в над 150 държави на всички континенти.