София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отиде си легендата Павел Панов

Бившият футболист на „Левски“ почина на 67 години

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Легендата на "Левски" и родния футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. По време на мача от Висшата лига между „сините“ и „Ботев“ на Панов му е прилошало. Той е починал преди да дойде Бърза помощ.

Панов е голмайстор №2 в историята на "Левски" със 177 попадения.

Легендарният нападател играе за "сините" в периода 1969-1981 г., като изиграва 379 двубоя с екипа на "Левски". Той е трети по този показател след Стефан Аладжов и Емил Спасов.

Панов има 44 двубоя и 13 попадения за националния тим. Участник е на Мондиала през 1974 г. Той е и Европейски шампион за юноши през 1969 г.

С екипа на "Левски", Панов участва в паметни сблъсъци, като тези срещу "Барселона", "Аякс", "Атлетико" (Мадрид), "Реал" (Мадрид), "Милан" и други.

За един от тези двубои, Павел Панов бе казал нещо, което днес звучи немислимо:

"След загубата от "Реал" (Мадрид) с 0:1 на "Герена", ни беше срам да излезем от стадиона. Няма такъв срам".

За последно Павел Панов бе отговорник за юношеските национални отбори на България. В петък той дори присъства на конгреса на българския футболен съюз.

Той остава една от най-значимите фигури в родния футбол, уважаван както и от левскари, така и от останалите футболни фенове.