София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха 75-ят международен кинофестивал във Венеция

Градът е претъпкан с туристи, обмислят ограничения

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На тържествена церемония снощи бе открит 75-ят международен кинофестивал във Венеция. На събитието на британската актриса Ванеса Редгрейв бе връчен почетния „Златен лъв“ за принос в киноизкуството. 
 
Кариерата на 81-годишната актриса отбеляза завиден старт още през 1966 г., когато се снима наведнъж в 4 филма. Носителка е на много авторитетни награди, включително и "Оскар". До ден днешен Редгрейв е една от най-търсените актриси в световното авторско кино. На тазгодишния кинофестивал ще има специална прожекция на филма на младия френски режисьор Жюлиен Ланде "Писмата на Асперн" , в който тя играе една от ролите.
 
За премиерно показване бе избран новият филм на американския режисьор Деймиън Шазел "Първият човек". Той участва в конкурсната програма.На предварителната прожекция за пресата преди галапремиерата филмът получи положителни, но не и възторжени отзиви, както се очаква за потенциален претендент за "Оскар". 
 
Филмът е претоварен с огромно количество технически детайли, като не е лишен и от сантименталност: Армстронг е посветил полета си на паметта на своята рано починала дъщеря, твърдят създателите. Голямо място е отделено на Джанет Армстронг (в ролята Клеър Фой), която е притеснена за съпруга си.
 
Носителят на наградата „Златен лъв“ и „Оскар“ за миналата година с филма „Формата на водата“,  Гийермо дел Торо се завърна във Венеция като председател на журито.
 
Освен звездите на киното на събитието присъства  и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който тези дни е в епицентъра на политическите бури заради  кризата с мигрантите. Президентът Серджо Матарела се отказа от присъствие на откриването, спазвайки траур по загиналите при рухването на моста в Генуа на 14 август.
 
Заради засилващите се всяка година мерки за сигурност властите във Венеция обявиха, че може да ограничат туристическия поток в града.  Кинофестивалът съвпада и с провеждащото се в момента архитектурно биенале.