София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еродоган разкри подробности по случая "Хашоги"

Убийството на журналиста било планирано дни преди това

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Убийството на журналиста Джамал Хашоги е планирано дни по-рано, каза турският президент Реджеп Ердоган в обръщение към депутатите от управляващата партия.

Той каза, че Турция има сериозни доказателства, че Хашоги е убит умишлено и "дивашки" в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Той също така призова заподозрените да бъдат съдени в Истанбул.

Ердоган поиска от Саудитска Арабия да предостави отговори за това къде е тялото на Хашоги и кой е поръчител на убийството му, съобщи Би Би Си.

Турският президент потвърди, че 18 души са арестувани в кралството по случая. Въпреки това, той не е разкри подробности за доказателствата, събрани по случая.

Ердоган не спомена и за наличието на никакви аудио- и видеозаписи, за каквито тръбяха медиите в дните след изчезването на журналиста.

Президентът Ердоган единствено обясни, че три екипа от 15 саудитски граждани са пристигнали в Истанбул на отделни полети в дните и часовете, близки до убийството на Джамал Хашоги.

По-рано днес стана ясно, че части от тялото на изчезналия саудитски журналист са били открити в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия. Това съобщи турското издание Haberler, позововайки се на изявление на лидера на партия „Ватан“ Догу Перинчек. Официално потвърждение на тази информация все още няма.

Припомняме, че журналистът изчезна на 2 октомври след посещение в консулството, където отишъл, за да получи документи за развода си. Изчезваненто му се превърна в новина номер едно в цял свят, тъй като Хашоги беше отявлен критик на кралското семейство в Рияд и пишеше за американския вестник „Вашингтон пост“. Веднага щом стана ясно, че няма информация за него от Анкара обвиниха Саудитска Арабия, че са отнели живота му, като Риад отрекоха да имат нещо общо със случая. Нещо повече, в продължение на повече от две седмици властите в Саудитска Арабия твърдяха , че Хашоги не е бил убит. Едва на 20 октомври главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб потвърди смъртта му.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на западните държави настояха за обективно разследване и заплашиха Саудитска Арабия със санкции. В продължение на повече от две седмици властите в Рияд отричаха, че Хашоги е бил убит, но на 20 октомври главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб потвърди смъртта му.

В същото време САЩ засилват намесата си в разследването, като в Турция вече пристигна директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, за да се включи в разследването, а американският министър на финансите Стивън Мнучин се е срещнал със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд.