София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха обновено отделение по неонатология в Първа АГ болница „Св. София“

Около 400 хил. лева са инвестирани в цялостна реконструкция

7 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри изцяло обновено отделение по неонатология в Първа АГ болница „Св. София“. Неонатологията е субспециалност на педиатрията, която се занимава с медицински грижи за новородените, по-специално болните или недоносените. Около 400 хил. лева са инвестирани в цялостна реконструкция и ново оборудване на отделението. Кметът посочи, че в първия час и половина след откриването на отделението, са се родили 4 бебета, а в болницата има над 50 бебета. Инвестицията в реконструкцията и новото оборудване е на стойност около 400 хиляди лева.

Това е една от инвестициите, които си струват най-много, а условията, при които се раждат и отглеждат бебетата са изключително важни, заяви Фандъкова. От началото на годината в болница „Св. София“ са родени над 800 бебета.

Около 1 млн. лева са средствата, инвестирани в последните години в Първа АГ „Св. София“, почти толкова са инвестирани и в болница „Шейново. Болницата е много търсена, тъй като има много добри специалисти, добави тя.

Йорданка Фандъкова коментира, че има битка за неонатолози в цяла София, което задължава общината от своя страна да подобрява условията не само за пациентите, но и за работещите.

Началникът на отделението по неонатология на Първа АГ болница „Св. София“ д-р Красимира Иванова обясни, че новото оборудване е от общината и е по норвежка програма от Министерство на здравеопазването.

„Колкото по-добра и съвременна е апаратурата и по-добре са обучени акушерките и лекарите да работят с нея, толкова по-добре е това за децата”, посочи тя. “Раждат се все повече недоносени бебета, които имат нужда от по-специални грижи. В обновеното отделение по неонатология има специална апаратура за почистване на въздуха и противобактериални покрития, за да може родителите да контактуват с бебетата”, каза още д-р Иванова.