София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТКРИХА ЩАБ НА НАТО В СОФИЯ

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ВСЕКИ ПЛАН ЗА КОНФЛИКТИ И НЕСТАБИЛНОСТ

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

НАТО с щабен елемент в центъра на София.
Държавният глава заяви, че днешното събитие е ясно доказателство за избора на България да бъде част от Алианса. По негови думи гражданите очакват от държавата да им осигури защита и отбрана.

Той припомни, че всички политически партии, с изключение на БСП и АТАКА, са се обединили под мнението, че на България е нужна по-голяма инвестиция в сектора на сигурността и въоръжените сили.

20 от от офицерите, работещи в щаба, ще бъдат български, а останалите 20 – съюзнически. Поддръжката на Миг-29 пък ще бъде възложена на полските сили за сигурност.
Нови щабни елементи има в общо 6 страни, сред които и България. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във видео връзка, че в звената ще бъдат провеждани учения и подготовки за защита от евентуално външно нападение.

На неговите думи обаче не повярваха привърженици и представители на ПП „Атака“, които образуваха митинг пред сградата по време на церемонията за откриване на щаба. По техни думи защитата ни може да бъде осигурена от Русия. Лидерът Волен Сидеров призова за иницииране на референдум с въпрос: Дали да останем в НАТО, или не.