София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриват „Бронзовата къща“

Инсталацията е символ на приятелството между България и Австрия

5 годиниКултура 6 Боряна Райчева

Днес "Бронзовата къща" ще бъде отново открита, вече напълно готова, след като преживя вече едно официално откриване на 3 май 2018 година.

Работата по арт инсталацията започна преди 13 години. Тя трябваше да е готова за началото на европредседателството на България, но се забави с месеци.

„Бронзовата къща” е дело на австрийско българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена и реализира проекта изцяло със свои средства.

Къщата е с основи 5.4 м х 5.4 м и висока 11 м. Състои се от изляти бронзови елементи, в които може да се влиза. Постройката може да бъде използвана за различни събития и адаптирана към съответния формат на всяко събитие. Бронзовата къща е замислена като "отворена къща", която е достъпна за всички и не ограничава достъпа за никого.

Инсталацията е разположена на площад Княз Александър I, срещу бившия Царски дворец.

Изграждането на скулптурата в пространството срещу Националната галерия беше съпътствано от скандали и полемики както в арт средите, така и в общината.