София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриват център за лечение на болката

28 % от онкоболните умират в силни болки в дома си

6 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

За първи път в България се открива център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии на българските пациенти.

Всички пациенти със средна към силна болка, която е трудна за овладяване и има потенциал за хронифициране, са поканени за консултация със специалист в Националния център за лечение на болката и преценка за използване на интервенционални техники на обезболяване. Тук пациентите могат да бъдат прегледани, а  настоящата им терапия - оптимизирана. При необходимост може да им бъде предоставена информация за различните интервенционални възможности за  повлияване на тяхната болка - онкологична или неонкологична.

 От хронична болка страдат повече от 1,5 милиарда души по света. Това е и най-честата причина пациентите да търсят помощ от лекар. На определен етап от живота си над 90% от хората имат болка в гръбнака. За съжаление, при над 40% от подложилите се на операция, тя не води до облекчаване на страданието. Болката е и един от най-неприятните симптоми на повечето онкологични заболявания.