София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Oткриват най-дългия мост в Русия и Европа

Готово е съоръжението, което ще съедини Крим с Краснодарския край

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Руснаците вече ще могат да се възползват от най-новата придобивка на транспортната инфраструктура в страната.

Мостът над Керченския пролив ще бъде готов половин година по-рано от предвиденото. Съоръжението, което ще съедини Крим с Краснодарския край, се очаква да бъде открито от руския президент Владимир Путин.

"Кримският мост" ще бъде най-дългият не само в Русия, но и в Европа. Проектът е лична инициатива на президента Владимир Путин, мостът е технически сложен и струва 228 млрд. рубли.

Интересен факт е, че възможността за построяване на моста се е обсъждала още преди Крим да стане част от Русия. Работата по постройката се извършваше от двата края, така че в крайна сметка те да се срещнат в средата. Повече от 20 кораба и 5000 души са работили денонощно, седем дни в седмицата, в опит да завършат проекта. Повече от 30 фирми са включени в строителството.

Съоръжението е с дължина на трасе от 19-километра, по което на ден ще могат да преминават 40 000 превозни средства и 47 двойки влакове, а годишно 14 милиона пътници и 13 милиона тона товари.
Максималната разрешена скорост по Кримския мост ще бъде 90 километра в час. Предвидено е до края на годината да бъде изцяло завършен и железопътното трасе по моста.