София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отложиха делото срещу Ахмед Муса

Причината липса на специалисти по ислямска теология

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Пловдивският апелативен съд отложи делото срещу ислямския проповедник Ахмед Муса Ахмед за 30 май. Причината е липса на специалисти по ислямска теология, които трябва да оценят вещите лица по важните за обвинението въпроси. Експертите трябва да отговорят на въпроса какво точно е проповядвал той и дали това е заплаха за мира, както твърди членът от Наказателния кодекс, по който е обвинен.

Апелативният прокурор опита да оспори предложеното вещо лице Сефер Хасанов, член на Главното мюфтийство. Съдът обаче не прие аргументите му и счете, че след като е завършил ислямска теология в Държавния университет в Турция, няма причина да бъде отхвърлен, тъй като това образование е признато у нас. Така с него намерените досега експерти стават трима. Другите двама са преподаватели от Нов български университет. Ректорът на Шуменския университет бе заплашен с глоба, защото досега дори не е отговорил на писмото, с което Апелативен съд-Пловдив се обръща към него за двама експерти.

Само преди дни Апелативен съд Пловдив отмени мярката за неотклонение „домашен арест” на Ахмед Муса и постанови той да остане зад решетките.


Ислямският проповедник днес беше в съдебната зала. Той имаше и сериозна подкрепа от роднини и хора от квартала му в Пазарджик.