София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отложиха делото за атентата в Сарафово

Причината – голям брой неявили се в залата редовно призовани

8 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Делото за атентата в Сарафово, което се гледа в Специализирания наказателен съд, не успя да тръгне. Причината за отлагане на заседанието е големият брой неявили се свидетели и пострадали, които са редовно призовани. Това са предимно израелските граждани, които бяха ранени при самоубийствения терористичен акт. И прокурори, и адвокати, бяха категорични, че има пречки за даване ход на делото, и така съдът го отложи за друга дата.
Обвинения са повдигнати на двама ливанци – Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, считани за помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел-Хюсейни . След 4-годишно разследване обаче те все още се издирват.
В залата присъстваше бащата на загиналия български шофьор във фаталния 18 юли 2012 г. - Ахмед Кьосов.
"Не е толкова трудно, когато се запознаеш с доказателствата имаш становище дали той е невинен или виновен, но нека да оставим да мине цялото дело, както му е реда, нека да разпитат всички свидетели и вие знаете - невинен до доказване на противното", заяви служебната защита на двамата обвиняеми.

На друго мнение са обаче от ответната страна по делото, според които има всички необходими събрани доказателства и действията на терористите са много тежки.

Тъй като призованите пострадали се намират в Израел, съдът предложи те да бъдат разпитани чрез видеовръзка. Следващото заседание е насрочено за 10 ноември.