София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отложиха преразглеждането на преференциите

Депутатите от правната комисия ще изчакат становището на президента

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Депутатите от правната комисия се отказаха да обсъждат преференциите, докато не получат становището на президента, предаде Дарик

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че преференциалното гласуване ще бъде възстановено в стария му вид. Депутатите незабавно внесоха проект с поправки в новоприетия закон, който обаче все още не е влязъл в сила.

 

По време на днешното заседание председателят на правната комисия, Данаил Кирилов посочи, че е добре все пак „институционално“ да се изчака становището на президента, но допълни, че депутатите от ГЕРБ са готови да обсъдят въпросите за преференциалния вот отново.

Миналата седмица, ненадейно и по предложение на ДПС, парламентът прие промени в ИК, с които преференциите на практика станаха невъзможни.

В събота зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред NOVA, че гласуването на спорните промени се наложило, за да продължи работата на 44-то НС.

Президентът Румен Радев от своя страна даде да се разбере, че ще наложи вето на спорните поправки.