София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отломки от космичеки кораб може да се стоварят върху България

Очаква се космическата станция да започне да пада към Земята в началото на 2018 година

6 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Отломки от китайската космическа станция “Тянгун 1” вероятно ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо, предупреждава Холгер Краг в прессъобщение на Европейската космическа агенция. Това се очаква да се случи между януари и март следващата година.

Областта, в която най-вероятно ще се "приземят" останките, е тази, в която се намират няколко европейски страни - Испания, Италия, Португалия, България и Гърция. Части от космическия апарат могат да паднат както на едно място, така и едновременно в различни точки на земната повърхност.

В момента корабът се намира на височина около 300 км над орбита, като се очаква в началото на 2018 г. да започне неконтролируемо снижение и падане на части от него на Земята.

Засега не може да се каже кога точно станцията ще започне да се разпада. От ЕКА се заричат да следят орбитата й постоянно.
Китайската станция “Тянгун 1” е необитаема от 2013 година, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Известният като „Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.
Това е първият китайски космически апарат от класата на орбиталните станции, именувана като целеви модул. Той е предназначен за отработване на технологията са сближаване и стиковка на космическите апарати.
Когато навлезе в атмосферата, по-голямата част от „Тянгун 1” ще изгори. Заради огромната му маса обаче има вероятност големи отломки да достигнат Земята.