София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТНЕСЕНИ ПОКРИВИ СЛЕД БУРЯТА В СТРАНАТА

Най-сериозно беше положението във Вършец и Берковица

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ураганен вятър вилня тази нощ в страната. Той предизвика истински хаос в страната, а няколко общини дори обявиха бедствено положение. Най-сериозно беше положението във Севетрна България. Няма данни за пострадали хора.
Вятърът на места е достигнал до 150 км в час, а очевидци във Вършец разказват за отнесени покриви на къщи и дървета. През нощта в общината не е имало ток. Подобно е положението в Берковица, където са били потушени няколко пожара заради запалени комини.
Проходът Петрохан беше затворен за движение заради многото паднали клони.
Съборени дървета имаше и в София тази нощ. Вятърът е отлепил части от облицовката на столичен мол.
Сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова, заяви , че в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек са получени около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество.
Най-много сигнали са били получени от районите Витоша, Овча купел, Люлин, Банкя. Има сигнали и от другите райони, от ж.к. „Младост” включително.
Екипи на Столичната община са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти вследствие на силния вятър.
Няколко хижи на Витоша пък са останали без електричство, не работи Симеоновският лифт и колите не се пускат до хижа Алеко.
По данни на Института по метеорология и хидрология при БАН към 20.00 снощи най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали. По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На връх Ботев и Черни връх скоростта му достига до над 40 метра в секунда.
Днес в почти цялата страна беше обявен жълт код за опасен вятър. Има и предупреждения за валежи, както и за повишаване на речните нива и за повишена лавинна опасност в планините.