София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново напрежение във Войводиново

Роми са се опитали да се върнат в незаконните си къщи

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отново напрежение в пловдивското село Войводиново. След като преди месец ромите от местната махала бяха изгонени от незаконните си къщи, вследствие на сбиване между техни представители и военнослужещ, вчера част от тях са се опитали да се върнат в домовете си.
 
В квартала са се появили няколко жени от ромски произход, придружени от представители на неправителствени организации, които са настоявали да продължат да обитават полуразрушените постройки.
 
Появата им е предизвикала остра реакция сред останалите жители на селото, които са организирали спонтанен протест и само бързата намеса на властите е предотвратила възникването на нов конфликт.
 
Пред "Нова телевизия" кметът на селото Димитър Тосев даде повече подробности за ситуацията. Тосев обясни, че към момента обстановката е спокойна. Той добави, че за утре е насрочена среща на представители на ромите с кмета на община "Марица", на която могат да присъстват и жители на селото. На нея ще се даде яснота какво ще се случва оттук-нататък, тъй като съдът все още не се е произнесъл по въпроса с бутането на незаконните къщи, а ромите настояват да се върнат в тях. Постройките, чието събаряне се очаква да започне през март са 17, допълни кметът.
 
На този етап, Тосев е категоричен, че къщите са необитаеми- в тях няма ток и вода и връщането на ромите там би било незаконно.