София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново стартира концесията за летище „София“

Министър Московски не даде информация за условията на конесията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството одобри решението за откриване на процедура за концесионирането на летище „София“. С решението на министъра се утвърди обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията. Предложението бе дадено от министъра на транспорта Ивайло Московски. Няма информация за условията на концесията. Темата за обсъждането не бе предложена за обсъждане на дневния ред на правителството, а след заседанието министър Московски не даде информация за решението, а самата концесия на най-голямото летище в страната ни тръгва на тъмно.

При първото отваряне на процедурата държавата поиска от концесионера плащането на първоначална сума от 550 милиона лева, 480 млн. от които трябва да бъдат ползвани за покриване на дълговете на БДЖ. Годишната концесионна такса трябваше да бъде поне 9,9 милиона лева годишно, а инвестиците - поне 306 милиона левa.

Припомняме ви, че в началото на май миналата година бе възобновено намерението на правителството да даде на концесия летище „София“. Месец по-късно Московски посочи месец септември като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант.

Това ще е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.