София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТПАДА БАНКОВАТА ТАЙНА ПРИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

ПРОМЕНИТЕ БЯХА ПРИЕТИ СЪС 112 ГЛАСА „ЗА“ В НС

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Да отпадне банковата тайна при несъстоятелност – това решиха единодушно на първо четене днес депутатите в Народното събрание. Промените в Закона за кредитните институции бяха приети със 112 положителни гласа, един „против“ и един „въздържал“ се.

Законопроектът предоставя правна възможност след обявяване на банка в несъстоятелност, да бъде достъпна информация за физически и юридически лица, които са се възползвали от лихвени условия или които са извършвали разпоредителни сделки, както и прехвърляне на вземания и прихващания след поставяне на банката под специален надзор.
Един от вносителите на проекта Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е и ръководител на комисията, работеща по казуса КТБ обсъди, че в действащото законодателство липсва правна уредба, във връзка с разкриването на фактите и обстоятелствата по „наличностите и операциите по сметките, влоговете и кредитите на клиентите на банка в несъстоятелност“.
Депутатът добави, че промените са и благодарение на дейността на времената анкетна комисия по казуса с банката на Цветан Василев.
В същото време работата по изготвяне на доклада по случая продължава. Срокът за предаване на събраната информация по казуса с фалиралата банка беше удължен от Парламента.