София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отпада ДДС за дарени храни

Промените влизат в сила от 2017 година

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатите премахнаха ДДС за храни с изтичащ срок на годност, след като приеха на второ четене промените в Закона за ДДС.

Освобождават от ДДС даренията на хранителни стоки в полза на юридически лица с нестопанска цел, ако стойността на тези дарения за една календарна година е в общ размер на не повече от 0.5 % от годишния оборот на данъчно задълженото лице –дарител, и датата на дарението е не по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност или трайност на съответните хранителни стоки.

Хранителното банкиране може да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години. Изпълнителният директор на Агенцията по храните може да отказва издаване на разрешение, ако заявителят е предодставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение.

Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.