София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отпускат 28 милиона лева за увеличаване на капитала на НДК

Ще изграждат видеонаблюдение и система за контрол на достъпа

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Правителството отпуска 28 млн. лв. за увеличаване на капитала на НДК. Това каза на брифинг след правителственото заседание министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова.

Решението е взето на заседание на МС по нейно предложение и по предложение на министъра на финансите.

Средствата се отпускат за 4 важни компонента. "Първият е за увеличение на допълнителни дейности, свързани с осигуряването на сключените вече договори за проектиране, строителство и ремонт на сградата на НДК и съответното ДДС", съобщи тя. При предишното увеличение на капитала на НДК одобрената за това сума не е била отпусната в пълен размер. "Затова отпускаме 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала на НДК преди година и половина, но не са били отпуснати реално“, поясни Павлова.

Министърът каза още, че следващата стойност е малко над 7 млн. лв. с ДДС, които се предоставят на НДК, за да се анексира договорът за строителство и ремонт на сградата- за финансиране на всички дейности, които са допълнително възникнали или не са били предвидени в досегашния договор за строителство. "Третият компонент включва сума в размер на 1,8 млн. лв. с ДДС, която се отпуска за допълнително анексиране на договора за озвучаване и изграждане на съответното оборудване за международния пресцентър, който трябва да бъде изграден в НДК. В досегашния договор това не е било предвидено".

"Сумата в размер на до 12 млн. лв. с ДСС за последния компонент е за изграждането на единна глобална система за сигурност. Предвид повишените и допълнително изпратени нови изисквания за сигурност се налага провеждането на нова обществена поръчка в размер до тази сума, в резултат на която да бъдат изградени специални системи за сигурност на сградата на НДК", обясни Павлова като уточни, че това включва система за видеонаблюдение, система за управление и контрол на достъпа, допълнителна система, в която да са обвързани тези системи.