София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отпускат 300 000 лева за болницата във Враца

Още се търси решение за излизане от финансовата криза

6 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Министерството на здравеопазването е взело решение да отпусне финансова помощ от 300 000 лева за болницата Враца, обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Той допълни, че министерството е изплатило цялата сума за спешни дейности на болниците в размер на над 50 000 лева, но все още се търсят решения за излизане от финансовата криза на лечебните заведения. Министър Петров съобщи, че има още застрашени от фалит болници. „ Представихме го в доклад пред Комисията по здравеопазване.Болниците били групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, има и такива, които са добре", поясни Петров. Той заяви, че е нужен индивидуален подход, екип, финансисти и юристи, отиват на място и поемат управлението. Ресорният министър обясни, че процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента.

„Там, където се намират нарушения и причини за високите дългове на болници, ще бъдат предприети и директни мерки. Например, управителят на болницата в Ловеч е сменен по много причини. Една от причините беше, че лекарите там не са получавали заплати от февруари тази година, а март или април увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за настоящи заплати, а вдига заплатите с повече от 40-50%", разясни още Николай Петров.