София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отрязаха надзирателите за по-високи заплати

Протестите продължават, заканиха се служителите на затворите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че няма как да бъде изпълнено искането за 20 процентно увеличение на възнагражденията на служителите в затворите. Това стана по време на протеста им пред правосъдното министерство днес. Пред сградата се събраха близо 1000 служители с искане за увеличаване на заплатите, по-добри условия на труд и разкриване на допълнителни щатове.

Протестиращите заявиха, че продължават с недоволството, докато не им бъдат изпълнени исканията. Те протестираха с плакати - "Само едно е сигурно в сектор сигурност - несигурността", " Искаме увеличение, а не подаяние", " С обещания затвори не се пазят" и други. На входа на министерството беше поставена войнишка раница с надпис " Торбата с лъжи на Министерството на правосъдието".
На протеста присъстваха служители от всички градове на двете дирекции на Министерството на правосъдието - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". Служителите бяха с членове на техните семейства.

Да подкрепят протеста в София дойдоха и представители на независимия синдикат на македонските полицаи. Те споделиха, че проблемите в македонската полиция са далеч по-големи от тези на българските им колеги, разликата е, че те нямат все още смелостта да излязат на протест…