София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Отрицателни са пробите за чума по свинете в Бозвелийско

България и Румъния обсъджат мерки срещу чумата по свинете

5 годиниАгро 5 Боряна Райчева

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще участва в заседание в Букурещ във връзка с координиране действията на България и Румъния в борбата с африканската чума по свинете.

Преди това министърът ще се срещне със свиневъди в Силистра и ще провери оградата по границата ни с Румъния, която бе изградена специално, за да не навлизат заразени животни в България.

Пред Дарик радио Порожанов подчерта, че при първите индикации за разпространението на заразата страната ни е предприела много превантивни действия и отбеляза и ролята на  оградата по сухоземната граница.

По думите му най-вероятната причина за попадане на заразата в село Тутраканци е чрез фураж и в тази връзка той апелира да не се купува фураж от зони, които са заразени. Властите апелират и стопаните, които отглеждат прасета в задния си двор да ги регистрират.

Същевременно земеделският министър отбеляза, че пробите от 3-километровата зона около Тутраканци, по-точно от село Бозвелийско, са отрицателни и изрази надежда и в рамките на 10-километровата зона, пробите също да дадат отрицателен резултат.

Първото огнище на африканска чума по свинете бе регистрирано в село Тутраканци, където животните незабавно бяха евтаназирани, районът бе блокиран и дезинфекциран.

Порожанов отбеляза, че  африканската чума е сериозно заболяване при свинете, но не влияе на здравето на човека. „Със 100-процентовата смъртност нанася много сериозни икономически загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието“, каза още министърът.

Той отбеляза, че заразата активно се е разпространила в Румъния през последните 3 месеца и там има над 200 хил. животни, които са заболели и са в процес на умъртвяване.