София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Отсечката на смъртта“ край Своге има нова мантинела

Съоръжението издържа на скорост 140 км/час

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от 3 месеца след жестоката трагедия край Своге, която отне живота на 20 души, Агенция „Пътна инфраструктура“ започна монтирането на обезопасителна мантинела. По думите на председателят на УС на АПИ Светослав Глосов, това обаче не е задължение на агенцията – новото съоръжение трябвало да се постави от община Своге, защото участъкът е на тяхна територия.

Новата мантинела издържа на скорост до 140 км/час. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на АПИ.

"Днес изтича крайният срок, който беше даден пред омбудсмана. Мантинелата край Своге е монтирана. Избрахме втория по вид клас на съоръжението. Това е вид мантинела, която се монтира по магистралите, т.е. за скорост 140 км/ч", заяви Светослав Глосов и увери, че хората могат да се чувстват спокойни.

Шефът на АПИ коментира и методиката, по която се взимат проби от пътищата. По думите му, за да се изготви качествен анализ се взимат няколко проби.

Глосов подкрепи протестиращите строители, като отбеляза, че именно те през последната една седмица са въвели в експлоатация нови 30 километра от пътища в различни части на страната.

Той обяви, че до броени дни се очаква да започне да функционира и новият пътен участък от автомагистрала „Струма“, който е 24 километра.