София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оздравя ли болният генерален директор на БНТ в Брюксел?

Съдът разпореди проверка на болничния лист на Константин Каменаров

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Публична изява на Генериралия директор на Българската национална телевизия  Константин Каменаров на конференция в Брюксел, състояла се вчера, разбуни духовете.  
 
Причината е, че на 18-ти февруари Каменаров не се яви на заседанието по делото  срещу него за шофиране в нетрезво състояние, което стана причина за поредното му отлагане. 
 
Неявяването в съдебна зала беше оправдано с болничен лист за периода 14-22 февруари, на който беше посочена диагноза - остро вирусно заболяване на горните дихателни пътища. 
 
Каменаров беше показан вчера в  репортаж, излъчен в централната новинарска емисия новините на БНТ, като участник в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии в Брюксел, въпреки че официално се води в болничен до 22 февруари. На форума болният шеф  на БНТ коментира фалшивите новини.
 
По-рано днес от пресцентъра на Софийски градски съд потвърдиха, че е разпоредена проверка на истинността на  издадения болничен лист на Константин Каменаров. Освен това, според Закона за здравето болничният може да бъде обжалван от  работодател (в случая СЕМ), НОИ или НЗОК. Утре (четвъртък) Съветът за електронни медии има редовно заседание и е възможно въпросът да бъде повдигнат за обсъждане от членове на регулатора.
 
Телевизия "Евроком" потърси за коментар  и Константин Каменаров.
Припомняме, че срещу шефа на БНТ се води наказателно дело от общ характер за шофиране в нетрезво състояние с 1,6 промила алкохол в кръвта. Първата инстанция вече го осъди условно на година и три месеца лишаване от свобода и заплащане на 600 лева глоба. След това Каменаров обжалва присъдата на втора инстанция.
 
Ако и въззивният съд потвърди условното наказание, генералният директор на БНТ трябва да освободи заемания пост, тъй като според Закона за радиото и телевизията, член на управителния съвет на медията не може да бъде осъждан дори и условно. 
 
През последната година Константин Каменаров се явил само едно съдено заседание, всички останали пропуска по различни поводи- болести или ангажименти. Поради тази причина делото не може да приключи. Заради отсъствието си от зала той вече е и глобяван с 1000 лева от съда за злоупотреба с право.