София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЗХО отвори седалище в Хага за случая „Скрипал“

Участниците в заседанието обсъждат доклад на експертите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Заседанието на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за инцидента в Солсбъри отвори седалище на организацията в Хага, съобщи РИА Новости.

Срещата се провежда по инициатива на британския представител в ОЗХО и ще се бъде закрита за медиите. Очаква се участниците в събитието да обсъдят доклад, изготвен преди това от експертите на ОЗХО, относно резултатите от изследването на пробите, взети в Солсбъри. Вечерта ще се проведе пресконференция в руската дипломатическа мисия.

ОЗХО включва 190 държави, Съветът е изпълнителен орган на Организацията и се състои от 41 участника. Те се избират от Конференцията на ОЗХО за период от две години.

В британския град Солсбъри на 4 март бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Случаят  предизвика голям международен скандал. Лондон твърди, че руската държава е замесена в отравянето на бащата и дъщерята, но Москва категорично отрича.

Експертите на ОЗХО по-рано установиха, че е направен опит да се използва токсичен химикал при нападението над двамата Скрипал. Авторите на доклада отбелязват, че веществото е с висока чистота. Такъв извод беше направен въз основа на факта, че веществото всъщност не е имало никакви примеси. Същевременно в документа се казва, че "името и съставът на въпросното токсично химично вещество се съдържа в пълния и секретен доклад на секретариата, достъпен само за членовете". Резултатите от анализите на събраните от ОЗХО медико-биологични проби и проби от околната среда, според доклада , „потвърждават изводите на Обединеното кралство за естеството на токсичния химикал, който е използван в Солсбъри и заради което трима души са били ранени", се казва в документа.

Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация по-рано припомни, че 100% от запасите от химическо оръжие в Русия вече са унищожени, което се потвърждава и от инспекторите на ОЗХО. Отделът отбеляза, че те подкрепят точното придържане към Конвенцията за забрана на химическото оръжие от всички участници и са готови да работят заедно с Обединеното кралство и ОЗХО.