София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пада стойността на турската лира спрямо долара

Фондът за гарантиране на влоговете реши да оперира само с лири

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Турските банки вземат мерки за спасяване на турската лира, на фона на продължаващото й драстично обезценяване спрямо долара.

Фондът за гарантиране на влоговете реши да оперира само с лири.

В нашите вземания и давания няма да се ползва чуждестранна валута, а ще работим само с турски лири, се посочва в съобщение на институцията.

Преди това истанбулската борса реши да извършва всички операции с местни пари.

Нека онези, които имат чужда валута под възглавницата, да я обменят в злато, в турски лири, за да се увеличи стойността на лирата, призова гражданите турският президент Реджеп Ердоган

По данни на финансовите институции златото е най-изгодната инвестиция за предпазване на доходите на турците от инфлацията в последно време. Инвестирането в златни кюлчета е донесло печалба от 9,26% през настоящата година, докато печалбата от инвестицията в долари е 5,94 на сто.

Вчера турската лира падна до рекордните 3,55 за един долар, а само през месец ноември се е обезценила с повече от 10 на сто. От началото на годината лирата поевтиня с около 14% спрямо зелените пари, заради страховете на инвеститорите след резултатите от президентските избори в САЩ и проваления опит за преврат в Турция.