София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Падането на забраната за тъмни стъкла на колите, е в ръцете на депутатите

Идната седмица предстои гласуването на поправките в НС

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Падането за забраната за тъмни задни и странични задни стъкла на автомобилите, е в ръцете на депутатите.

След конструктивна дискусия в началото на тази седмица, свикано от председателят на Транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, е постигнато съгласие между граждани и представителите на властта.

Любомир Дуриданов е представител на чуждестранна фирма за поставяне на фолиа върху стъкла. В случай, че промените не бъдат приети, това ще засегне и хора като него.

В края на миналия месец бяха гласувани промени в чл. 125 от Закона за движение по пътищата, като с промяната на една от алинеите беше забранено затъмняването на задното стъкло, както и на двете странични задни стъкла, не само чрез допълнително затъмняване, но и в случаите, в които автомобилът е произведен фабрично по този начин. Промените бяха обнародвани в държавен вестник и ако не бъдат отменени след 20-и януари собствениците на такива автомобили ще бъдат санкционирани.

Автомобилът на Любомир е със затъмнени стъкла, чрез залепени фолиа, ако законът остане във вида, в който е към момента той ще трябва да ги свали.

Промените са приети от Транспортната комисия, а идната седмица предстои депутатите да гласуват предложението в Пленарната зала.