София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пакистанските талибани убиха 9 души в колеж

Ранени са десетки жители на кампуса

6 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Най-малко 9 души са убити, а други 36 са ранени, при нападение на колеж в пакистанския град Пешевар. Най-малко трима въоръжени мъже, дегизирани с бурки, нахлули в Института за обучение по земеделие в Пешавар тази сутрин. Осем студенти и един офис служител са били убити, уточниха от полицията.

Всички нападатели са били ликвидирани, увериха от пакистанската армия. Най-малко един взрив е бил чут в двора на учебното заведение. Отговорност за атентата поеха пакистанските талибани. Полицията и специални части са отцепили района.

Колежът се е смятал за затворен заради мюсюлмански празник. Един ранен студент е заявил пред "Ройтерс", че около 120 от близо 400 жители в кампуса са се намирали в колежа по време на атаката, след като повечето от студените са заминали по родните си места във връзка с празника.

"Спяхме, когато чухме изстрели. Станах и в рамките на секунди всички бягаха и крещяха "талибаните атакуваха", разкри студентът. Друг студент пък разяснява, че "терористите стреляха по всеки, който обикаляше наоколо, а също разбиваха врати, за да нападат студенти. За щастие силите за сигурност дойдоха на мястото, преди тези мъже да нахлуят в стаята ни - затова сме живи".