София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Паметна плоча на Левски в Атина

Откри я посолството ни в Гърция

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

По повод отбелязването на 145 години от обесването на Апостола на свободата, Посолството на Република България в Атина откри негова паметна плоча в гръцката столица, това съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Над 200 българи- представители на нашата общност в южната ни съседка взеха участие в тържеството, съпътстващо откриването на плочата. То започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм „Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец“ и продължи пред нашето посолство.
 
Приветствие отправи временно управляващият посолството Веселин Иванов, а
председателят на българо-гръцкото сдружение за култура обяви, че  Левски ще бъде патрон на неделното училище към дружеството и то ще носи неговото име. 
 
След това  български деца от неделните училища в Гърция изнесоха рецитал в памет на Апостола и поднесоха венци и цветя. 
 
Програмата завърши с „Урок по родолюбие“, в рамките на който Искрен Красимиров и Симеон Владов се превъплътиха в образите на Ботев и Левски пресъздавайки сцената от живата на двамата национални герои.