Гледай
на живо

Панаирът на книгата отново в НДК

Ще продължи от 12-и до 17-и декември

След разгорелия се, покрай ремонта на НДК за предстоящото българско европредседателство и исканите по-високи наеми на издателствата от страна на ръководството на  Националния дворец на културата, 45-ия Панаир на книгата все пак ще се проведе там. 
Припомняме, че след поисканите по-високи наеми от страна на Двореца, организаторите на събитието Асоциация „Българска книга“ гласува на свое събрание и прие панаирът да се премести в „Интер експо център“. След разразилия се обаче скандал, министърът на културата Боил Банов настоя знаковото събитие за НДК да остане там и исканите наеми паднаха.
Заедно с панаира на книгата, под покрива на НДК едновременно с него ще се проведе и  5-ия Софийски международен литературен фестивал.
Официален старт на събитието ще бъде даден на 12 декември от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. 
 Както всяка година, по време на панаира любителите на добрите книги ще могат да ги открият на по-ниски цени и да направят най-добрия подарък за предстоящите празници, както за себе си, така и за своите близки.
Петото издание на  Софийския международен литературен фестивал пък ще се фокусира върху автори от страните от Вишеградската четворка. В програмата гостуват 12 писатели.
От Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват срещите разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.