София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папа Франциск на посещение в Обединените арабски емирства

Това е първата папска визита на Арабския полуостров

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Днес започва историческото посещение на папа Франциск в Обединените арабски емирства. Това е първата папска визита на Арабския полуостров.

Папа Франциск се отправя на историческа визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ) - първата на лидер на Римо-Католическата църква на Арабския полуостров, съобщава Би Би Си. Светият отец се отзова на поканата на коронования принц на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахиан да участва в междурелигиозна конференция.

От 3 до 5 февруари папа Франциск ще бъде на посещение в ОАЕ. В тази федерация от седем шейхства, управлявани от наследствени владетели, има девет католически църкви. Първата църква в Абу Даби е осветена през 1965 година.

Във вторник папата ще изнесе тържествена меса, която се очаква да бъде посетена от 120 000 души. Посещението на Франциск в арабската държава ще бъде следено отблизо заради военния конфликт в Йемен. Папата нееднократно е осъждал кръвопролитната война, в която е замесена и ОАЕ, която е част от водената от Саудитска Арабия коалиция.

Миналата година Светият отец отправи апел към международната общност да „положи усилия да спре влошаването на хуманитарната ситуация“ в Йемен.

През годините бързото икономическо разрастване на Емирствата привлича милиони чужденци, които заемат най-разнообразни длъжности - от чиновническа служба до строителна дейност. От над деветте милиона души, които живеят сега в ОАЕ, около един милион са граждани на Емирствата, а останалите са с чуждестранен произход.

Според доклад на изследователския център "Пю" в ОАЕ през 2010 г. са живели близо милион християни, включително 750 000 католици. Докладът предполага, че броят на християните може да се увеличи, а католиците да съставляват основната част.

Сред католиците най-многобройни са са филипинците и индийците. Макар да са ограничавани, християните в емирствата никога не са били подлагани на насилие. През 2017 година джамия беше преименувана на Богородица като жест на религиозна толерантност.

Според Ватикана във фокуса на посещението на папа Франциск в ОАЕ ще бъдат темите за диалога между религиите и мира.