София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папа Франциск обяви Майка Тереза за светица

Тя посвети повече от половината си живот на бедните и онеправданите

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск обяви католическата монахиня Майка Тереза за светица. Литургията за канонизация се проведе на "Свети Петър" в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи, предаде Франс прес.

"Обявяваме блажената Тереза от Калкута за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква", каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната "формула за канонизация".

Майка Тереза посвети над половин век от живота си на най-бедните и онеправданите.

Специална комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на молитви отправени към нея. Така, след като през 2003-та по инициатива на тогавашния Папа Йоан Павел Втори, Майка Тереза беше провъзгласена за блажена, днес е втората стъпка за нейното канонизиране като светица.

Известна като "монахинята от гетото", Майка Тереза е носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието.
След приключването на събитието, Папа Франциск ще предложи обяд на бедни с неаполитанска пица в предверието на залата за аудиенции „Павел VI”.