София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Папа Франциск покани католиците да се молят с него виртуално

Той призова да използват мобилното му приложение

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Папа Франциск покани днес католиците да се молят с него по интернет. Главата на Римокатолическата църква направи това, докато представяше днес профила си в мобилното приложение „Клик ту прей“ („Кликни, за да се помолиш“).

То ще бъде официалното мобилно приложение на папската интернет платформа Световна молитвена мрежа (Worldwide Prayer Network), се казва в съобщение на Светия престол.

Целта е да се създаде платформа, която да позволи на хората „да придружат папата в мисията на състрадание. В интернет, католиците могат да видят за какво възнамерява да се моли папата през съответния месец. Другата секция „Да се помолим с мрежата“ е „пространство, където потребителите (сред които папа Франциск) могат да споделят молитвите си с други“, се обяснява в комюникето.

Освен в „Клик ту прей“ Франциск има профили в туитър и инстаграм. 82-годишният папа обаче нееднократно е предупреждавал, че използването на социални мрежи крие опасност да доведе до намаляване на реалното общуване между хората.

Папа Франциск изрази скръбта си заради загубата на живота на 170 мигранти, удавили се през последните дни в Средиземно море. В неделната си проповед пред събралите си на площад "Свети Петър" във Ватикана главата на Римокатолическата църква заяви, че тези, които са се удавили, са търсели по-добър живот и "може би са били жертва на трафиканти на хора". "Нека се помолим за тях и за онези, които са отговорни за станалото", призова папата.

Папа Франциск се помоли и за мир в Колумбия след бомбения атентат срещу полицейската академия в Богота. Той заяви, че иска да увери колумбийския народ в близостта си с него, и определи извършеното на 17 януари с 21 жертви нападение като "сериозен терористичен акт". Бомбеният атентат беше най-смъртоносният в Колумбия от 15 години, отбелязва Асошиейтед прес. Според властите нападението, при което освен това бяха ранени 70 души, е било извършено от еднорък експерт по експлозивите от последната останала бунтовническа групировка в Колумбия - Армията за национално освобождение.