София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Папата на посещение в Обединените арабски емирства

Събитието е ключово за насърчаване на диалога между религиите

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск е на официално посещение в Обединените арабски емирства. Това е първата визита на глава на Римокатолическата църква на Арабския полуостров.

Светият отец ще се срещне с лидерите на емирствата и с духовните водачи на мюсюлманската общност.
Утре ще отслужи литургия пред 120 000 християни.

Във вторник папата ще изнесе тържествена меса, която се очаква да бъде посетена от 120 000 души. Посещението на Франциск в арабската държава ще бъде следено отблизо заради военния конфликт в Йемен. Папата нееднократно е осъждал кръвопролитната война, в която е замесена и ОАЕ, която е част от водената от Саудитска Арабия коалиция.
Миналата година Светият отец отправи апел към международната общност да „положи усилия да спре влошаването на хуманитарната ситуация“ в Йемен.

През годините бързото икономическо разрастване на Емирствата привлича милиони чужденци, които заемат най-разнообразни длъжности - от чиновническа служба до строителна дейност. От над деветте милиона души, които живеят сега в ОАЕ, около един милион са граждани на Емирствата, а останалите са с чуждестранен произход.

Според доклад на изследователския център "Пю" в ОАЕ през 2010 г. са живели близо милион християни, включително 750 000 католици. Докладът предполага, че броят на християните може да се увеличи, а католиците да съставляват основната част.

Сред католиците най-многобройни са са филипинците и индийците. Макар да са ограничавани, християните в емирствата никога не са били подлагани на насилие. През 2017 година джамия беше преименувана на Богородица като жест на религиозна толерантност.

Според Ватикана във фокуса на посещението на папа Франциск в ОАЕ ще бъдат темите за диалога между религиите и мира.