София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Парадайз пейпърс“ – търговският секретар на Тръмп има връзки със зетя на Путин

Разкрития за милиони – офшорките на ултрабогатите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Тайни около финансите на влиятелни политици разкрива Международният консорциум за журналистически разследвания /ICIJ / – т.нар. „Парадйз пейпърс“. Вчера консорциумът огласи повече от 13 млн. документа, свързани със 120 политици от различни държави. Те показват как ултрабогатите и хората с власт тайно инвестират големи суми в офшорни данъчни убежища. Данните са от компаниите за офшорни услуги „Епълби“ и „Ейжасити тръст“. Достъп до тях е получил германският в. „Зюддойче цайтунг“, който ги е споделил с ICIJ, в. „Гардиън“, Би Би Си и в. „Ню Йорк таймс“. Върху разследването са работили 380 журналисти от 67 страни, участват 95 медийни партньори. Документите предстои да бъдат допълвани от следващи публикации. Те са договори, писма и много други, някои от които са от преди 50 години. 

Документите разкриват данни за офшорни сметки на известни лица от политиката. Сред тях е британската кралица Елизабет II. Нейните мениджъри по инвестициите са инвестирали около 10 млн. лири (13 млн. долара) от личните ѝ средства в ценни книжа на Бермуда и на Каймановите острови. Част от парите на кралицата са отишли при верига магазини, обвинявани, че се възползват от бедни семейства и хора в неравностойно положение, отбелязва в. „Гардиън“.

В списъка изплуват имената и на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, канадския премиер Джъстин Трюдо и други. Те се оказват замесени чрез членове на администрацията им или техни роднини, които управляват тези сметки. Редом с тях са бившият президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, Мадона, Боно и бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

Компании като Apple, Nike и Uber също се оказват сред желаещите да пестят данъци чрез подобни схеми.

Facebook и Twitter също се появяват в „Парадайз пейпърс“, тъй като са получили значителни средства от руски обществени институции, свързани с Владимир Путин чрез съдружник на Джаръд Къшнър – зет на Доналд Тръмп. Юри Милнър, руският магнат, който е направил инвестициите, притежава акции в дружество съвместна собственост с Къшнър, който освен зет е и съветник на американския президент. Тези нови разкрития подхранват още по-силно дебатите за руската намеса в американските президентски избори през 2016 г. и ролята на социалните медии.

ICIJ подчертава, че има законни видове използване на офшорните компании и тръстове и тя не намеква, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона.